Pengikut

Wednesday, August 10, 2011

DNA babi dalam badan aq???....


KANGAR: Sosej pulut dan kepingan ayam (chicken cake) yang dijual di beberapa bazar Ramadan di sini dan digemari ramai penduduk tempatan, disahkan mengandungi asid deoksiribonukleik (DNA) babi.
Perkara itu disahkan Jabatan Kesihatan Perlis semalam selepas memperoleh keputusan analisis ke atas tujuh sampel awal yang dikumpulkan pihaknya di sekitar Sungai Bahru di sini dan daripada jumlah itu, dua disahkan mengandungi DNA babi.


Timbalan Pengarah (Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan) jabatan itu, Mahamad Sukor Senapi ketika dihubungi berkata, dua produk yang dijual tanpa jenama itu mengandungi DNA babi.
“Sejak tempoh dua minggu lalu, sekurang-kurangnya 16 sampel dikumpulkan di sekitar kawasan berkenaan susulan aduan orang ramai yang khuatir dengan status halal produk berkenaan yang dikatakan dibawa masuk secara haram dari Thailand.

sosej pulut dan kepinggan ayam yg diimport dari THAILAND..

SALAM...

wuaa...terkejut gila bila aq baca artikal nie...ya la masa aq dok kat perlis dulu mmg aq suka betul ngan benda nie...mmg baca2 rasa luruh abis jantung n hati aq...rasa cam nak nangis...ya la sapa x sedih benda yg Allah suh jauhi...tp kita dah t'makan...aq minta sggt sapa yg baca nie cuba la amek iktibar...rasa nak temuntah lak bile tinggat balik ayam pulut yg aq mkn...wlaupun 2 batang...

حُرِّمَتْ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةُ وَالدَّمُ وَلَحْمُ الْخِنْزِيرِ (٣)
Artinya : “diharamkan bagimu (memakan) bangkai, darah, daging babi.” (QS. Al Maidah : 3)

Sosej Pulut dan Kek Ayam 'Lokcin' Sah Ada Unsur Babi
Sehubungan dengan itu, diharapkan agar orang ramai tidak lagi membeli sosej berkenaan dan pihak berkuasa harus menjalankan pemantauan dengan melarang penjual daripada terus menjual makanan tersebut. DNA babi tersebut dipercayai digunakan untuk memastikan sosej tahan lebih lama.

No comments:

Post a Comment